Milena Đoković / Diego Velázquez

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660.)

Dijego Velaskez je bio veliki španski slikar i vodeći umjetnik na dvoru Filipa IV kao i jedan od najznačajnijih slikara Zlatnog vijeka. Upamćen je po portretima kraljevske porodice i drugih značajnih evropskih figura. Od prve četvrtine 19. vijeka njegova djela postaju uzor umjetnicima realizma i impresionizma, kao što je Eduar Mane.
Umjetnici kao što su Pikaso, Dali i Bejkon odali su počast Velaskezu ponovo stvarajući nekoliko njegovih najpoznatijih djela.

Život i djelo

Dijego Velaskez je rodjen 1599. godine u Sevilji. Bio je prvo dijete Huana Rodrigeza de Silve i Heronime Velaskez, članova nižeg plemstva. U skladu sa ondašnjim običajem, mladi Dijego je dobio humanističko obrazovanje.
Prije njegovog školovanja kod Franciska Pačeka, Velaskez provodi kratko vrijeme učeći kod Franciska de Herere Starijeg. Tokom 1611. godine, u Pačekovoj radionici, upoznaje se s tehnikom chiaroscuro slikanja i naturalističkim temama Karavađove škole.
Velaskez se vjenčao 23. aprila 1617. godine s Huanom, kćerkom svog učitelja Pačeka. Dijego je primljen u Esnaf slikara Svetog Luke u Sevilji. To članstvo je bilo nužno da bi mogao da osnuje sopstvenu radionicu, zaposli pomoćnike i prima narudžbe od crkava i javnih ustanova.
U proljeće 1623. godine Olivares poziva Velaskeza na dvor, gdje dobija prvu narudžbu za portret Filipa IV. Koliki uspjeh je imao portret govori povlastica da je postao jedini umjetnik kojem je dopušteno da u budućnosti slika kralja kao i naziv dvorskog slikara. Time započinje njegova briljantna karijera.
Na umjetničkom takmičenju koje organizuje Filip IV, između 4 sližbena dvorska slikara, Velaskez pobjeđuje. Ovaj uspjeh mu donosi zvanje ceremonijalnog slikara.
Dijego je imao priliku da posjećuje Rubensa dok je slikao u ateljeu u Alkazaru i tako postao jedini španski slikar koji je imao čast da razgovara s Rubensom.
Tokom 1629. godine, tokom prve posjete Italiji kopira slike starih majstora ali isto tako stvara svoje velike kompozicije jer u tom trenutku za njegov rad nisu zainteresovani ni papa Urban VIII a ni ostali crkveni velikodostojnici.
Godine 1635. završen je Salon de Reinos na čijoj umjetničkoj dekoraciji je radio godinu dana. Glavno njegovo djelo namijenjeno tom prostoru jeste "Predaja Brede" koja je dio ciklusa od 12 slika različitih slikara na kojima su prikazane bitke.
Kako je njegov položaj na dvoru postajao sve bolji tako je i njegova umjetnost dostizala vrhunac kada i nastaju slike "Venera pred ogledalom" i "Priča o Arahni".
Velaskez ponovo putuje u Italiju 1649. godine gdje izrađuje slavni portret pape Inoćentija X.
1656. godine počinje da radi na velikom djelu "Las Meninas", a 1659. godine je primljen u viteški Red Santijago.
U avgustu 1660. godine umire u Madridu u palati.

Album info

Random image