Andy Warhol -- Miloš Bogdanović/3377

Andy Warhol je bio jedan od najvažnijih umetnika 20. veka. Njegova uključenost u umetnost ne ogleda se samo u slikarstvu, već i u svim drugim aspektima umetničkog stvaralaštva poput filma, televizije, muzike, novinarstva, književnosti...
Warhol je bio višestruko talentovan i uspešno je manipulisao različitim vrstama medija. Pravio je slike i filmove, organizovao radionice umetnika, pisao knjige, uređivao časopise i sastavljao rock and roll bendove.
Warhol je otelotvorenje Pop Arta, kao i odraz promenljivog potrošačkog društva.
U jednostavnim slikama sažimao je teme sredine 20. veka u Americi. Njegove slike odrazile su masovnu proizvodnju robe široke potrošnje. Izgledalo je kao da sugeriše da je umetnost samo još jedan potrošački proizvod.
Warhol je izazvao pitanje o tome šta je umetnost i kako bi
ljudi trebalo da odgovore na nju. Za razliku od mnogih
umetnika koji dugo govore o onome što rade, izražavajući
svoje ciljeve i umetničke namere, Andy Warhol nije želeo ništa reći o svojoj umetnosti. Ostavio ju je potpuno gledaocu, da na nju odgovori na način koji mu odgovara.

"Sablasni ten, srebrno-bela kosa, tamne naočare i kožna jakna, kombinuju se kako bi stvorili nezaboravnu sliku... Warholovo najveće umetničko delo jeste Andy Warhol." John Perrault
  • There aren't any photos here yet!

Album info

Random image