Osamu Tezuka

Osamu Tezuka (1928-1989) je bio japanski manga umetnik, karikaturista, animator i filmski producent.

Njegova dela, inovativne tehnike crtanja i potpuno redefinisanje tumačenja žanrova su mu zaradile titulu „oca mange“ i/ili „boga mange“. Često se smatra japanskim Walt Disney-jem.

Najpoznatiji je po radovima ciljanim za decu i mlade, ali je izgradio i znatni autoritet u gekigi (tematski i stilski ozbiljnijim delima, usmerenim na stariju publiku) u kasnijim godinama svoje karijere.

Samo neka od njegovih najpoznatijih dela su Astro Boy, Princes Knight i Kimba the White Lion za decu, a Black Jack, Phoenix i Buddha za odrasle. Sve ove mange su bile višestruko nagrađivane.

Naravno, tu su samo najpoznatiji naslovi – Tezuka je u toku svoje karijere bio autor više od 700 mangi, što je ekvivalentno 170,000 iscrtanih strana i još dodatnih 200,000 strana anime storyboard-ova i tekstova.

Trivia
- Tezuka je potomak Hattori Hanzo-a, poznatog nindže i samuraja koji je verno služio Tokugava Ieyasu-a u Sengoku perioda;
- Imao je veliko interesovanje za skupljanje insekata, entomologiju, Walt Disney-ja i bejzbol;
- Lično je upoznao Walt Disney-ja 1964 na Njujorškom svetskom sajmu, kada je on hteo da ga zaposli za jedan od projekata;
- Tezuka je bio veliki fan Supermena, i bio je postavljen kao počasni predsednik Superman Fan Club-a u Japanu;
- On je završio medicinu sa ciljem da radi kao doktor, nakon čega se punovremeno posvetio radu na mangama. Svoje znanje iz medicine je onda koristio za sci-fi projekte, poput Black Jack-a;
- Njegova manga, Phoenix (zvana Hi no Tori u Japanu), je njegovo „životno delo“ u punom smislu te reči: započeo ju je na početku svoje karijere i radio do kraja svog života. Delo nikada nije završeno – izrada poslednjih par poglavlja je bila u toku kada je Tezuka preminuo od raka.

Album info

Random image