Zenitizam, DADA TANK, DADA JOK

Zenitizam, DADA TANK, DADA JOK spadaju u avangardni pravac.


Zenitizam
Je avangardni pokret dvadesetih godina dvadesetog veka čiji je nastanak i razvoj vezan za časopis ''Zenit''. Manifest zenitizma napisali su Ljubomir Micić, Ivan Gol i Boško Tokin.
Središte umetničkih događanja u Beogradu dvadesetih godina 20. veka bio je intelektualni krug umetnika koji su se okupili oko časopisa "Zenit".
Posle niza skandala, časopis "Zenit" je ugašen 1926.
Objavljeno je četrdeset i tri boja Zenita, raznorodnog idejnog i stilskog usmerenja, različite tipografije i likovnih rešenja. Bio je internacionalnog karaktera.

Časopis DADA TANK
Bio Dadaistički časopis pokrenuo ga je Dragan Aleksić u jednom izdanju (u 2 izdanja, jedan necenzurisanog i jedan cenzurisana) , Zagreb, junu 1922
Časopis Dada Tank predstavlja sam vrh evropske dadaističke produkcije. Takođe, on je i sam vrh srpske radikalne umetničke prakse.Pisana reč u dadaističkom tekstu postaje svojevrsni piktoralni ideogram.

Časopis DADA JOK
U pitanju je agresivni pamflet-časopis braće Micić – Dada-Jok predstavlja antidadaističku reakciju zenitista.
Agresivne grafičke kompozicije i reprodukcije kolaža, kojih ima više nego u Aleksićevim revijama, povišena pseudo-reklamna retorika, kao i parodijsko-fantazmagorična zenitistička kreativna rešenja, predstavljaju Dada-Jok kao stilski razuđeniji i poetsko radikalniji koncept

Album info

Random image