Jackson Pollock - Miljana Stanković

Pol Džekson Polok (28. januar 1912 — 11. avgust 1956) bio je veliki američki slikar koji je stvorio svoja najznačajnija dela kao apstraktni ekspresionista, odnosno akcioni slikar. Njegov opus imao je snažan uticaj na modernu umetnost 20. veka.
Polok je održao prvu samostalnu izložbu 1943. u galeriji The Art of This Century u Njujorku. Vlasnica galerije bila je Pegi Gugenhajm, nećakinja bogataša Solomona Gugenhajma, po kojem je nazvan Muzej umetnosti Gugenhajm na Menhetnu. Pegi Gugenhajm posle je smatrala da je ona najzaslužnija za "otkrivanje" Poloka i do kraja života polagala je prava na njegova dela, sukobljavajući se pritom s Li Krasner.
Polokove rane figurativne slike su pod uticajem meksičkih muralista Davida Alfara Sikjerosa, Hosea Klementa Oroska i Dijega Rivere, pa je čak i radio u eksperimentalnom ateljeu Sikjerosa 1936. godine. Posle posete izložbama Pikasa i nadrealističkoj umetnosti, u slikama koje je stvarao javlja se sve više simbola. Putovao je po SAD-u tokom 1930-ih, ali se na kraju vratio u Njujork 1943. godine, gde je radio za WPA Federalni umetnički projekat od 1935. do 1942. godine.
Za slikanje je, osim šake i zgloba, koristio celo svoje telo, uz samo jedno pravilo: kistove, palete i ostali slikarski alat izbacio je iz upotrebe te se počeo služiti štapovima, zidarskim kašikama i kuhinjskim noževima.
Dela nastala tehnikom kapanja prikazana su prvi put na izložbi u galeriji Beti Parsons, 1949. godine. Nova slikarska tehnika zaintrigirala je i publiku i stručnjake, pa iako su mnogi konzervativni kritičari tvrdili kako "to što on radi - nije slikarstvo", čak je i ugledni časopis Lajf objavio o njemu veliki afirmativan tekst pod naslovom "Da li je on najveći živi slikar u Americi?"
Njegova tehnika retko je koga ostavljala ravnodušnim. Nasuprot onima koji su ga hvalili, na sva usta, našli su se njegovi najglasniji protivnici, konzervativni ljubitelji realizma, koji su tu tehniku proglasili umetničkim terorom. Njihovi napadi kulminirali su nadimkom "Jack The Dripper" (Džek kapač), koji je prvi put spomenut u magazinu Tajm 1956.

Album info

Random image